ANOVA - Andrologi, Sexualmedicin, Transmedicin

ANOVA är ett unikt centrum med bred och tvärvetenskaplig kompetens för klinisk utredning och behandling med moderna och effektiva metoder baserade på aktuell forskning inom områdena Andrologi, Sexualmedicin och Transmedicin.

Vid vår enhet samarbetar läkare (endokrinologer, urologer, psykiatriker, laboratoriespecialister), psykologer, psykoterapeuter, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, kuratorer, övrig sjukvårdspersonal och adminstratörer för bästa utredning och behandling.

ANOVAs medarbetare får ofta förfrågningar om att uttala sig i media. Här följer ett axplock av olika inslag

Håller penisarna på att bli längre?

Överläkarna Stefan Arver och Lars Henningsohn är intervjuade i aftonbladet om en aktuell vetenskaplig sammanställning som antyder att penislängden kan ha ökat under en längre tid. Läs mera här

Sexuella avvikelser och tvångsmässig sexuell beteendestörning

Josephine Savard, psykiater på Anova, berättar om sexuella avvikelser och tvångsmässig sexuell beteendestörning i Karolinska Institutets populärvetenskapliga podcast

Håller spernmierna på att ta slut i västvärlden?

I ett inslag i Vetenskapsradion diskuteras betydelsen av undersökningar som tyder på minskande antal spermier i västvärlden. Lars Björndahl, laboratorieandrolog och överläkare vid ANOVA, intervjuas om osäkerheten i betydelsen av de rapporterade fynden.

Om sexuella biverkningar av läkemedel

Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid ANOVA, talar om sexuella biverkningar av läkemedel: klicka här

Om läkemedelsbehandling vid tvångsmässig sexualitet

Ekot i Sveriges Radio har intervjuat Josephine Savard (specialist psykiatri vid ANOVA och doktorand) om en studie som bedrivits vid ANOVA. Studien undersökte läkemedelsbehandling vid tvångsmässig sexualitet. Klicka här för att läsa mer och höra intervjun.

Sex på arbetstid - #12 Sex och depression

Cecilia Dhejne berättar om hur den sexuella hälsan påverkas av att vara deprimerad i pod #12 från podden Sex på arbetstid. Det handlar om lust, orgasmsvårigheter och läkemedelsbiverkningar.

Aggressivt beteende - beror det på testosteron?

Brukar du skylla aggressivt beteende på testosteron? Det saknas belägg för att hävda en sådan koppling, enligt forskaren Stefan Arver.

I en pod på Karolinska Institutet går Stefan Arver igenom den vetenskapliga grunden.

Ångerfulla steriliserade män får ny chans att skaffa barn

Lars Henningsohn är en av våra urologer ANOVA. Huvudanställningen är på Karolinska Institutet och på Karolinska Universitetssjukhusets urologklinik där han bland annat haft ansvar för s.k. refertiliseringar efter steriliseringsoperationer. I ett inslag SVT intervjuas Lars om möjligheten att återställa fertiliteten för män som av olika skäl åter önskar få barn. Nu finns bara denna möjlighet i den offentliga sjukvården för män med svåra smärtor efter steriliseringsoperation.

Sex på arbetstid - #7 Hypersexualitet

Katarina Görts Öberg svarar på frågor om hypersexualitet i pod #7 från podden Sex på arbetstid. Att onanera all vaken tid, tvångsmässigt använda sig av telefonsextjänster eller porrsurfande på Internet, ha anonymt sex med främlingar eller betala för sexuella tjänster kan vara symtom på hypersexuell störning. Men när blir det ett problem? Och vilken hjälp kan man få?

En av hundra har tankar om könskorrigerande vård

I flera inslag på SVT berättades om en ny undersökning som visar på att en av hundra har tankar om könskorrigerande vård. Klickar HÄR för länk till SVT.

Uttalande om betydelsen av minskande spermieantal

I en intervju för Dagens Medicin redogjorde Stefan Arver och Lars Björndahl för undersökningar som tyder på att spermieantal i ejakulat från fertila män har halverats de senaste 40 åren. Mer finns att läsa i Dagens Medicin och t.ex. Svenska Dagbladet

Vid det 13:e Internationella Symposiet om Spermatologi diskuterades meta-studien som säger att antalet spermier i undersökningar minskat med 50% de senaste 40 åren. Det gjordes intervjuer som finns på SVT

Kropp och Själ - om myten Andropaus

Stefan Arver intervjuas om testosteronbrist och myten om Andropaus ca 40 minuter in i programmet.

Kropp och Själ om den statliga utredningen om Transpersoners situation i samhället och vården

Cecilia Dhejne var med i Kropp och Själ tillsammans med Louise Frisen, från Astrid Lidgrens utredningsteam för ungdomar, Alfie Martins från Transföreningen FPES och Ulrika Westerlund som har lett en statlig utredning om Transpersoners situation i samhället och i vården.
Programmet heter Rusning till transvården och handlade om att fler och fler söker könsbekräftande vård.

Hur förhindrar man återfall i sexualbrott?

I ett inslag i morgonekot 25 september 2017 informerar Katarina Görts Öberg om arbetet med förebyggande behandling för personer i riskzonen att begå olika former av sexualbrott.

Håller spermierna på att ta slut?

En vetenskaplig sammanställning av omkring 200 studier av spermieantal från olika delar av världen publicerades 2017. Slutsatsen författarna drar är att män i västvärlden bildar betydligt färre spermier nu jämfört med för 40 år sedan. Undersökningen gällde inte män i barnlösa par utan tvärtom män som visats vara fertila. Den viktiga slutsatsen är att mannen måste utredas mer för att förstå om det finns ett generellt hot mot mänskligheten och hur man kan hjälpa män i barnlösa par. Artikeln har väckt stor uppmärksamhet i media, t.ex. Aftonbladet TV Morgon i P1-morgon och även i Radio P5 den 27 juli 2017.

Karolinska uppmärksammar ANOVAs transarbete

Cecilia Dhejne har uppmärksammats av Karolinska Universitetssjukhuset, både som årets transhjälte 2016 och för sin doktorsavhandling 2017.

Preventell kan hindra många övergrepp

I en debattartikel i Svenska Dagbladet beskrev Stefan Arver, Kristina Ljungros och Anders L Pettersson betydelsen av hjälptelefonen Preventell. Katarina Görts Öberg intervjuas i artiklar i Uppsala Nya Tidning, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Även projektet med terapi över internet gavs uppmärksamhet i Sveriges Radio.

Omänsklig vårdkö för transpersoner

SVT Nyheter skrev Stefan Arver och Cecilia Dhejne tillsammans med Frida Sandergård och Frank Berglund om det lidande och den psykiska ohälsa som långa vårdköer för transpersoner orsakar.